سوال: در روایات متعددی از صراط بهعنوان پل و یا گذرگاهی که همگان باید از آن عبور کنند و بر روی جهنم کشیده شدهاست یاد میشود. اما حقیقت صراط چیست؟
در روایات آمده راه مردم به بهشت در روز قیامت بسان پلی است که همگان از آن عبور میکنند و نیز وارد شده که صراط باریکتر از مو و تیزتر از شمشیر است که کافران در آن لغزیده و در دوزخ فرو میافتند.
امام صادق(ع) درباره صراط فرمود: « آن باریکتر از مو و تیزتر از شمشیر است. برخی از آن مثل برق عبور میکنند، برخی مانند دویدن اسب، برخی همانند راه رفتن اشخاص عادی، افرادی هم چهاردستوپا از آن میگذرند و افرادی آویزان، آویزان از آن که قسمتی از بدن آنها در آتش قرار گرفته و میسوزد و قسمت دیگر بدنشان هم بیرون از آتش قرار گرفته ، از صراط عبور میکنند.»
همچنین پیامبر(ص) خطاب به امیرالمؤمنین علی (ع) فرمود: « روز قیامت من و تو و جبرئیل بر صراط خواهیم بود و کسی حق عبور از آن را ندارد مگر اینکه به واسطه ولایت تو برگه رهایی از دوزخ را بههمراه داشته باشد.»
بنابراین
صراط در دنیا بهصورت دین که مجموعهای از اعتقاد، اخلاق و عمل است و نیز بهصورت معصومین(ع) که دین مجسم اند، ظهور میکند. در آخرت نیز صراط متناسب با حقایق آن نشئه بهصورت پل و یا گذرگاهی ظهور میکند که یک سمت آن موقف قیامت و پایانش بهشت رحمت است.
صراط اخروی تجسم و تبلور همان صراط دنیوی است و صراط مستقیم در دنیا که پرهیزکاران و مؤمنان آن را برگزیدهاند، تجسم و تجلی اخروی آن این است که آنان را به بهشت میرساند و از طرفی راههای باطل و سبل انحرافی که ستمکاران در این دنیا پیموده اند، در سرای دیگر تجسم و تجلی دوباره اخروی یافته، آنان را داخل دوزخ مینماید.
بنابراین پیروی از صراط مستقیم در این دنیا، پذیرش ولایت و دوستی اهلبیت(ع)، شناخت آنان و اقتداء نمودن به هدایت آنان، برگه رهایی از دوزخ و آمرزش برخی از گناهان است و رویگردانی از صراط مستقیم و دشمنی با اهلبیت(ع) و عدم شناخت آنان سبب لغزش گامها بر روی صراط و آویزان شدن بر آن و سرانجام سقوط در آن خواهد شد.
منبع: مقاله صراط مستقیم از دیدگاه کتاب و سنت/ فصلنامه بینات/ ش 71
برای مطالعه بیشتر مقاله به لینک زیر مراجعه نمایید
www.namayenarjes.com