ِبسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم
قال الله العظیم :
رِجالٌ لا تُلْهیهِمْ تِجاره وَ لابَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ وَ إِقامِ الصَّلاه وَ إیتاءِ الزَّکاه یَخافُونَ یَوْماً تَتَقَلَّبُ فیهِ الْقُلُوبُ وَالْأَبْصارُ (نور/37)
مردانی که هیچ وقت تجارت ومعامله ای آنان را از یاد خدا و بر پا داشتن نماز و پرداخت زکات، سرگرم و مشغول نمیکند از روزی که در آن دلها و چشمها دگرگون میشود بیمناکند.
لِیَجْزِیَهُمُ اللَّهُ أَحْسَنَ ما عَمِلُوا وَ یَزیدَهُمْ مِنْ فَضْلِهِ وَ اللَّهُ یَرْزُقُ مَنْ یَشاءُ بِغَیْرِ حِسابٍ (نور/38)
تا خداوند به آنان به نیکوتر از آنچه کردهاند پاداش بدهد و از فضل و رحمت خویش بر پاداششان بیفزاید و خداوند هر کس را بخواهد بدون حساب روزی می دهد.
پـاسـداران نـور هـدایـت
نکات مورد توجه آیات: جاذبه های دنیای فریبنده به خصوص تجارت و خرید و فروش افراد زیادی را دچار غفلت می نماید به طوری که از یاد حق غافل میشوند اما انسانهای الهی با ایمان و اراده قوی از این لغزشگاهها به سلامتی گذر کرده و ابعاد وجودی آنان دائماً در حال رشد است.
نکته اول: قران کریم در بیان معارف و به کار بردن کلمات ویژگی های مخصوص به خود را دارد . کسانی که می خواهند از این کتاب آسمانی بهرهمند باشند باید ادبیات خاص آن را بدانند.
در آیه فوق کلمه ی "رجال"چون به دنبال آن "نساء"به کار نرفته است به معنای بندگان خدا میباشد اعم از مرد و زن.
بنا بر آیه فوق ویژگی مهم این افراد در عدم غفلت شان است زیرا می فرماید :" رِجالٌ لا تُلْهیهِمْ تِجارَه وَ لا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ"
"تجارت" داد وستد دایمی است که برای به دست آوردن سود انجام میگیرد ولی "بیع"خرید و فروش مقطعی و دفعی برای رفع نیازهای روز مره ی زندگی است.
تاکید کلام الهی بر این است که آنها در عین فعالیت های سازنده و مثبت اقتصادی تمام برنامه هایشان تحت الشعاع نام خداست و چیزی را بر آن مقدم نمیشمرند.
نکته دوم: این بندگان الهی چون تجارتشان همراه با یاد خدا و نماز و زکات است دارای ارزش ویژه ای میباشد. یعنی به بیان روشن آنان نان حلال در زندگی خود وارد میکنند.
خداوند میفرماید: "رِجالٌ لا تُلْهیهِمْ تِجارَه وَ لا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ"
مفسران متفقند که مراد از ذکر در آیه شریفه ذکر قلبی است که دارای آثار برکات فراوانی بوده و آنان دائماً به آن مشغولند. در عین مسئولیتهای اجتماعی واقتصادی یاد خدا هرگز از دل شان نمیرود اقامه نماز به عنوان برترین رابطه این بندگان الهی با خدا در سر وقت خود انجام میگیرد. زیرا در حدیث آمده است هنگامی که وقت نماز داخل میشود حق آن را ادا میکنند.
از سوی دیگر این تاجران موفق انفاقات مالی خود را در اولویت دارند" وَ إِقامِ الصَّلاه وَ إیتاءِ الزَّکاه"
نکته سوم: برجسته ترین ویژگی پاسداران نور هدایت ترس مستمر از دادگاه قیامت است.
"یَخافُونَ یَوْماً تَتَقَلَّبُ فیهِ الْقُلُوبُ وَ الْأَبْصارُ "
"تقلب"ازماده" قلب "درلغت به معنای دگرگونی است. دراینجا مراد ازعوض شدن قلبهاوچشمها ظاهراً تغییر در فهم و دیدن است فهم و درک مومنان در آن روز عوض میشود. عظمت خدا، خلود در بهشت، اسرارعالم، واقعیت اشیاء، وهزاران چیز را که دردنیا به طور ناقص درک میکردند و یا حقیقت آن را نمی دانستند در آخرت درک خواهند کرد.
قلب و چشم کفار نیز عوض خواهد شد. زیرا تمام قلوب و ابصار را تصریح کرده است.در آیات دیگری می خوانیم :" لَقَدْ کُنْتَ فی غَفْلَه مِنْ هذا فَکَشَفْنا عَنْکَ غِطاءَکَ فَبَصَرُکَ الْیَوْمَ حَدیدٌ" (ق/22)
براستی تو از این حقیقت که امروز به عیان آن را میبینی غافل بودی وما پرده ای که حقیقت را برتو پوشانده بود کنار زدیم وامروز دیده ی تو تیزبین است.
نکته چهارم : لام در" لِیَجْزِیَهُمُ "برای غایت و عاقبت است . یعنی عاقبت کارشان به آنجا میرسد که خدا پاداش بهترین عمل را به آنها میدهد " لِیَجْزِیَهُمُ اللَّهُ أَحْسَنَ ما عَمِلُوا وَ یَزیدَهُمْ........"
مطلب مهم این است که خداوند تمام اعمال آنها را بر معیار و مقیاس بهترین کارهایشان پاداش می دهد حتی اعمال کم اهمیت و متوسط شان هم ردیف بهترین اعمال ایشان در خور پاداش می شود. پس خداوند اعمال آنها را پاک می کند، نقایص عملشان را نادیده میگیرد.
در ادامه می فر ماید: "وَ یَزیدَهُمْ مِنْ فَضْلِهِ"یعنی خداوند تبارک و تعالی بالاتر از استحقاق، به آنها پاداش میدهد و این جای تعجب نیست. زیرا پروردگار فضل خود را برای آنها که شایسته اند محدود نکرده است
جمله پایانی آیه باز نوید و بشارت دیگری را به همراه دارد"وَ اللَّهُ یَرْزُقُ مَنْ یَشاءُ بِغَیْرِ حِسابٍ "آری تکمیل عمل و رساندن آن به درجهی احسن و عطای اضافه براستحقاق، بالاتر از حساب می باشد.