فعالیت های پژوهشی
همزمان با افتتاح مکتب نرجس در سال 1345 آموزشِ پژوهش محور بنا به توصیهی مدیریت فقید و فاضله سرکار خانم طاهایی اعلی الله مقامها در دستور کار قرار گرفت. به صورتی که تدریس در علوم حوزوی اعم از مباحث قرآنی، روایی، کلامی، فلسفی، فقهی و اصولی و... توسط اساتید به روش مطالعه و تحقیق جانبی انجام میشد تا این که ضرورت تشکیل واحد و مرکزی مستقل از آموزش احساس شد و اولین مرکز پژوهشی خواهران در مشهد در سطح ملی و بین المللی با کادر و اساتید دانش آموختهی این مؤسسه تحت نظارت عالمانه و اندیشمندانهی استاد طاهایی اعلی الله مقامها شروع به کار نمود و در سال1388 با حضور آیات عظام آیت الله علم الهدی، حجة الاسلام و المسلمین خراسانی، حجة الاسلام و المسلمین فرجام و... مرکز پژوهشی مکتب نرجس افتتاح گردید. مکتب نرجس در سال1394 موفق به دریافت مجوز رسمی مرکز پژوهشی از جامعة المصطفی العالمیة گردید که هم اکنون دو گروه علمی- پژوهشی مطالعات زنان و شیعه شناسی با 17 سال سابقهی فعالیت در آن مشغول به کار هستند.
الف) اهم فعالیتها:
1- تشکیل گروههای علمی- پژوهشی
2- تعامل علمی- پژوهشی با مراکز علمی استان و کشور
در این خصوص میتوان به تعامل با پژوهشگاه جامعة المصطفی العالمیة، پژوهشگاه امام خمینی، دانشگاه
رضوی، بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی، دانشگاه امام صادق(علیه السلام)، اجلاس تقریب مذاهب اسلامی، مجمع
جهانی اهل بیت(علیه السلام) و... اشاره نمود.
شایان ذکر است که نوع همکاری به صورت قبول سفارش پروژههای مطالعاتی، شرکت در فراخوانهای ملی و بینالمللی بوده است. کسب رتبههای اول تا سوم و... ، ارسال مقالهی علمی به مراکز جهت چاپ (تاکنون قریب به 100مقاله چاپ شده است)، تبادل تجربیات، شرکت در همایشها، برپایی فراخوانها، اعزام استاد کارشناس جهت بررسی مقالات فراخوانها به مراکز و... نیز از فعالیتهای تعاملی این مرکز پژوهشی است.
3- برپایی فراخوانها، نشستها و همایشهای علمی- تخصصی
طی 17 سال گذشته، سالانه یک فراخوان، دو همایش علمی- پژوهشی و چند نشست تخصصی انجام شده که برخی از عناوین آن عبارتند از: کنگره و فراخوان بانوان معاصر شیعهی بافضیلت، بررسی جراحی زیبایی زنان، تغییر جنسیت، نقد فمینیسم، نقد اعلامیهی حقوق بشر، نشست بانو امین، سیره شناسی امام صادق ، نیازشناسی منطقهای شیعیان و اهل سنت، کنگرهی بین المللی امام رضا علیه السلام و... اشاره نمود. در ضمن این مرکز افتخار دارد که فراخوانهای خود را با درجه ISC برگزار نماید.
4- برگزاری و شرکت در نمایشگاه zwnj;های پژوهشی کشوری و استانی
شرکت در نمایشگاههای تهران و مشهد اعم از نمایشگاه کتاب تهران، نمایشگاه هفتهی پژوهش و... ارائه محصولات علمی از قبیل کتاب، بولتنها، پودمانها و فلش کارتها در موضوعات مورد نیاز با محوریت فمینیسم، حجاب، مسیحیت، عرفانهای نوظهور و... به مخاطبین در نمایشگاهها.
5- برگزاری کارگاههای آموزشی- پژوهشی در سطح ملی و بین المللی
این کلاسها که با هدف ارتقای دانش و اطلاعات میان رشتهای برگزار میشود تا کنون عبارت بودهاند از: دورههای آموزشی اقتصاد مقاومتی، چندین دوره آموزش علوم و معارف کاربردی، کارگاه تقریب مذاهب، کارگاه مهارتهای پژوهش، کارگاه جریانشناسی فمینیسم، کارگاه مأخذشناسی شیعی و...
6- ارائه مشاوره و راهنمایی علمی به طور مستمر
مشاوره و راهنماییها به صورت حضوری، مکاتبهای، تلفنی، آنلاین و... به مراجعین و محققان (اعم از طلبه، دانشجو، استاد و...) است که حداقل روزانه بین 5 تا 20 نفر پاسخگویی صورت میپذیرد.
ب) تولیدات:
1- انتشار کتاب:
منشورات چاپ شده تا اکنون قریب به 50 جلد کتاب در موضوعات متنوع علوم اسلامی و کتب ترجمه شده میباشد که تعداد 13 عنوان از این کتابها اختصاص به استاد فرزانه خانم طاهایی اعلی الله مقامها دارد. (گفتنی است که بعضی از این کتب به چاپ دوم و سوم رسیده است).
2- انتشار نشریهی فرهنگی- اجتماعی شمیم نرجس
این نشریه با هدف ترویج معارف اسلام و ارزشهای متعالی آن، رفع شبهات و مبارزه با جهل و خرافه، ارتقای سطح علمی و هنر نویسندگی طلاب، به فعالیت رساندن توانمندیهای آنان، آماده سازی طلاب جوان برای ورود به عرصههای فرهنگی و آموزشی، بیان مسائل و مشکلات جامعه و ارائهی راهکارها کار خود را از سال79 با انتشار ماهنامه آغاز نمود و پس از اخذ مجوز بولتن داخلی در قالب فصلنامه به صورت فتو و تکثیر در اختیار خوانندگان قرار گرفت و سرانجام توانست اولین شمارهی خود را در بهار سال 1385 در تیراژ 1000 جلد به چاپ رسانده و مجوز انتشار بین المللی را اخذ نماید.
موضوع نشریه مذهبی – اجتماعی بوده و زبان آن فارسی است.
نشریه در هر شماره توانسته است با فراخوان مقاله فضای مطلوبی برای اهل تحقیق و مطالعه و نویسندگان فراهم آورد و با ارائه صدها مقاله و مطلب، در جریان سازی فرهنگی و اجتماعی کشور گامهای ارزشمندی را بردارد.
3- انتشار دو فصلنامه&;ی تخصصی مطالعات اسلامی (میراث طاها)
میراث طاها اولین نشریهی دارای مجوز رسمی تخصصی خواهران در شرق کشور میباشد که تاکنون 7پیششماره و 3 جلد آن به صورت مکتوب چاپ شده و 2جلد به صورت دیجیتالی منتشر گردیده است.
4-تولید نرم افزار ارزشمند نمایهی نرجس
نرم افزار نمایهی نرجس در مقالات علوم اسلامی دارای 17سال سابقهی فعالیت علمی است که تحت وب برای تمام محققان به صورت رایگان قابل دسترسی میباشد و در این نرم افزار قریب به 30/000مقاله بارگذاری و مقالات 160 عنوان نشریهی تخصصی مراکز علمی سراسر کشور نمایه شده و تعداد 15033 اصل مقاله قابل دسترسی در سراسر دنیا میباشد که منبعیابی و مطلبیابی را برای محققان بسیار آسان مینماید.
5-پایان نامهها
پایان نامه طلاب ایرانی و غیرایرانی در سطوح 2 و 3 در موضوعات کاربردی و علمی کار شده است و بعضاً قابلیت چاپ داشته و به زیور طبع آراسته گردیدهاند.
تا اکنون قریب به 550 پایان نامه در آرشیو مرکز پژوهشی در دسترس محققان می باشد.
د) امکانات و خدمات پژوهشی:
1- کتابخانه و سالن مطالعه
کتابخانهی مدرسهی علمیهی نرجس اندکی پس از تأسیس مدرسه شکل گرفته و به طور رسمی کار خود را از سال 1347 آغاز نموده است.
موجودی این کتابخانه بالغ بر 37/000 نسخه کتاب در 21000 عنوان با موضوعات کلیات، فلسفه و روان شناسی و دین اسلام شامل: تاریخ، سرگذشت نامهها، قرآن، علوم قرآنی، تفسیر، حدیث، فقه و اصول، کلام و عقاید، زنان، اخلاق اسلامی، عرفان و تصوف و... میباشد.
کتابخانهی مکتب نرجس قفسه باز بوده و از خدمات آن میتوان به امکان جستجو از طریق رایانه، دریافت خدمات مرجع، مشاورهی کتابشناسی و امانت و... اشاره نمود.
نرم افزار این مجموعه تحت وب نوسا (سیمرغ) بوده و قابلیت دسترسی به منابع از طریق اینترنت و نیز ارائهی خدمات سرویس امانت به صورت آنلاین از ویژگیهای آن است.
2- کتابخانهی الکترونیک
کتابخانهی الکترونیک مدرسهی علمیهی نرجس در سال 1389 با هدف به کارگیری فناوری دیجیتال در نشر و اشاعهی فرهنگ غنی اسلامی تأسیس شده است. در این بخش، حدود 90 عنوان نرمافزار تخصصی علوم اسلامی از جمله مکتبة الشامله، مکتبة اهل بیت ، جامع الاحادیث 5/3، جامع التفاسیر3، جامع فقه اهل بیت ، نور السیره 2، جامع اصول الفقه، نور الفقاهه 3 و... موجود میباشد.
3-آرشیو سمعی و بصری
تعداد بالغ بر 4000 نرم افزار و صوت و فیلم با موضوعات آموزشی، سخنرانی، درسی و... در قالب نوار کاست، نوار ویدئو، سی دی و... در این بخش نگهداری و امانت داده میشود.
4-مرکز فناوری اطلاعات
مرکز فناوری اطلاعات مؤسسهی علمی-تحقیقی مکتب نرجس در زمینههای فنی و مهندسی در واحدهای زیر فعالیت مینماید.
الف) واحد خدمات، پشتیبانی و نگهداری: در این واحد خدمات زیر ارائه میشود:
• مدیریت، توسعه و پشتیبانی از شبکهی رایانهای.
• ارائهی خدمات اینترنت و اینترانت.
• پشتیبانی سختافزاری و نرمافزاری از سیستمهای مؤسسه.
• مدیریت نرمافزارهای تخصصی تحت شبکه.
ب) واحد طراحی و پشتیبانی نرمافزار و سایت: طراحی 4 نرمافزار و 6 سایت و همچنین پشتیبانی فنی از آنها توسط این واحد صورت میپذیرد.
• سایت مؤسسهی علمی-تحقیقی مکتب نرجس س به آدرس: http://www.m-narjes.org
• سایت مدرسهی مجازی نرجسس به آدرس: http://vh.m-narjes.org
• سایت نمایهی نرجس سبه آدرس: http://www.namayenarjes.com
• سایت شمیم نرجسس به آدرس: http://www.shamimenarjes.com
•سایت دو فصلنامه تخصصی پژوهشهای نوین در گسترة تاریخ، فرهنگ و تمدن شیعه (میراث طاها) به آدرس:http://mirastaha.ir
• سایت استاد طاهایی اعلی الله مقامها به آدرس: http://www.tahaie.com