کتابخانه موسسه علمی و تحقیقی مکتب نرجس
از معیارهای اساسی رشد و پیشرفت هر کشوری میزان پرداختن مردم به مطالعه و گسترش کتابخانهها در آن کشور است. کتابخانهها بخش لاینفک جوامع متمدن بودهاند که برای رفع نیازهای فکری جامعه به وجود آمدهاند و در توسعه فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جامعه و حفظ و پیشبرد آموزش رسمی و فردی و مطالعه در هنگام فراغت نقش چشمگیری داشتهاند. همچنین اهتمام دانشمندان اسلامی در پدید آوردن آثار ارزشمند جهانی همه و همه ناظر بر اهمیت کتاب و کتابخانه است.
کتابخانه مدرسه علمیه نرجس (سلام الله علیها) به حسب اراده استاد طاهایی (ره) و در راستای ترویج اندیشه دینی و تحقق یافتن اهداف مدرسه به صورت اختصاصی در زمینه علوم اسلامی شکل گرفت و به طور رسمی فعالیت خود را از سال 1347 در اتاقی به مساحت 30 متر مربع با 800 عنوان کتاب آغاز نمودکه همگی کتابهای شخصی استاد بودند که به کتابخانه بخشیده بودند. تا سال 1371 مجموعه کتابها به قریب به 10 هزار جلد رسید. به تدریج در اثر کوشش مداوم استاد و حمایتهای مادی و معنوی ایشان از حد یک کتابخانه کوچک خارج شده و در شمار یکی از کتابخانههای برجسته حوزههای علمیه خواهران در سطح کشور قرار گرفت. هم اکنون کتابخانه دارای دو فضای مستقل شامل «سالن اصلی» (قفسه باز و تالار مطالعه) به مساحت 200 متر مربع و «اتاق بایگانی و ثبت» میباشد.
کتابخانه در سالهای اولیه به روش سنتی و به صورت دستی اداره میشد اما زمانی که مجموعه آغاز به توسعه کرد و از حدی گذشت که دیگر این روش پاسخگوی نیاز مراجعان نبود، استاد دستور فرمودند از روشهای علمی که دستیابی آسان و سریع به کتابها را میسر میسازد، استفاده شود. همچنین امکانات آموزشی لازم را برای کتابداران فراهم نمودند و خیلی زود کتابخانه به صورت کامپیوتری و بر اساس نظام ردهبندی کنگره طبقهبندی گردید. سرویسدهی حاضر بر پایهی این روش صورت میپذیرد.
استاد به مسأله دسترسی مستقیم مراجعان به منابع اهتمام ویژهای داشتند و ایجاد محدودیت در این مقوله را نمیپسندیدند. لذا نظام قفسه باز را که گشت و گذار در میان کتابها و دستیابی آسان به منابع و تورق کتابها را میسر میساخت، مورد توجه قرار دادند. هم اکنون کتابخانه بر اساس این نظام خدمات خود را ارایه مینماید.
از بهترین و شاید حساسترین وظایف یک کتابخانه، انتخاب کتاب است. شناخت دقیق نیازهای مراجعان است که میتواند مجموعهای ارزشمند به وجود آورد. استاد با توجه به این مهم همیشه بر خرید کتاب نظارت مستقیم داشتند و به مسؤول کتابخانه توصیه میکردند که در انتخاب کتاب دقت فراوانی داشته باشد و علاوه بر عنوان و نام نویسنده، محتوا، سبک و سطح نگارش آن را در نظر بگیرند. بسیاری از کتاب ها را خود شخصاً انتخاب مینمودند و بیشتر به منابع قرآنی و تفسیری توجه نشان میدادند، گرچه منابع دیگر را نیز از نظر دور نداشتند. به طور مستمر کتابهای نفیس و ارزشمند خود را به کتابخانه اهدا میکردند. براساس آمارهای موجود بیشترین کتابهای اهدایی از آن ایشان بوده است.
ایشان با نیازسنجی بجا و شایسته خود ضرورت برخورداری کتابخانه از منابع اطلاعاتی دیگر را احساس نمودند. لذا شرایطی فراهم کردند تا طلاب بتوانند از نرمافزارهای علوم اسلامی، مطبوعات روز و نرمافزارهای کتابشناسی استفاده نمایند. بخش نرمافزاری کتابخانه مرهون لطف فراوان ایشان است.
بخش زیادی از بنهای کتاب که به ایشان اهدا میشد به کتابخانه میبخشیدند. و از آن جا که دقت فراوانی به مصرف وجوه شرعی داشتند ترجیح میدادند با آنها کتاب خریداری شود.
از کتابخانه شخصی خود در منزل که یک اتاق را به آن اختصاص داده بودند، به افراد حتی به کودکان کتاب امانت میدادند اما سفارش میکردند که حتما کتاب را برگردانند.
هر زمان که وارد کتابخانه میشدند، شادابی و نشاط خاصی در چهرهشان نمودار بود. گاه خطاب به کتابداران میگفتند: «وارد بوستان شدم و قدم زدن در بوستان کتابخانه از قدم زدن در باغ گل برایم لذتبخشتر است.»