­

* کتابخانه موسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس (س) مجموعه‌ای بالغ بر 26000 عنوان کتاب در بیش از 38000 نسخه می‌باشد.

* دارای سالن مطالعه با ظرفیت 35 نفر و به صورت قفسه باز اداره می‌شود و هم‌ اکنون بیش از 3000 عضو دارد.

* کتاب ها براساس رده­ بندی کنگره موضوع بندی شده‌اند. موضوع ­های موجود عبارتند از: کلیات، دین و فلسفه، روانشناسی، اسلام (شامل: علوم قرآنی، حدیث، فقه، اخلاق، کلام و عقاید و...)، تاریخ، زبان و ادبیات، علوم اجتماعی و ...

* نرم‌افزار مورد استفاده، نرم‌افزار تحت وب سیمرغ می‌باشد. برگه­‌دان به‌صورت کامپیوتری موجود است که می­توان از طریق عنوان، پدیدآور، موضوع و واژگان برگزیده در نرم‌افزار کتابخانه جستجو کرد.

* دسترسی به کتابخانه و جستجو در برگه‌دان­ از طریق پایگاه اختصاصی کتابخانه با نشانی اینترنتی www.narjeslib.com میسر است.

­



کتابخانه موسسه علمی و تحقیقی مکتب نرجس


از معیارهای اساسی رشد و پیشرفت هر کشوری میزان پرداختن مردم به مطالعه و گسترش کتابخانه‌ها در آن کشور است. کتابخانه‌ها بخش لاینفک جوامع متمدن بوده‌اند که برای رفع نیازهای فکری جامعه به وجود آمده‌اند و در توسعه فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جامعه و حفظ و پیشبرد آموزش رسمی و فردی و مطالعه در هنگام فراغت نقش چشمگیری داشته‌اند. همچنین اهتمام دانشمندان اسلامی در پدید آوردن آثار ارزشمند جهانی همه و همه ناظر بر اهمیت کتاب و کتابخانه است.


کتابخانه مدرسه علمیه نرجس (سلام الله علیها) به حسب اراده استاد طاهایی (ره) و در راستای ترویج اندیشه دینی و تحقق یافتن اهداف مدرسه به صورت اختصاصی در زمینه علوم اسلامی شکل گرفت و به طور رسمی فعالیت خود را از سال 1347 در اتاقی به مساحت 30 متر مربع با 800 عنوان کتاب آغاز نمودکه همگی کتاب‌های شخصی استاد بودند که به کتابخانه بخشیده بودند. تا سال 1371 مجموعه کتاب‌ها به قریب به 10 هزار جلد رسید. به تدریج در اثر کوشش مداوم استاد و حمایت‌های مادی  و معنوی ایشان از حد یک کتابخانه کوچک خارج شده و در شمار یکی از کتابخانه‌های برجسته حوزه‌های علمیه خواهران در سطح کشور قرار گرفت. هم اکنون کتابخانه دارای دو فضای مستقل شامل «سالن اصلی» (قفسه باز و تالار مطالعه) به مساحت 200 متر مربع و «اتاق بایگانی و ثبت» می‌باشد.


کتابخانه در سال‌های اولیه به روش سنتی و به صورت دستی اداره می‌شد اما زمانی که مجموعه آغاز به توسعه کرد و از حدی گذشت که دیگر این روش پاسخگوی نیاز مراجعان نبود، استاد دستور فرمودند از روش‌های علمی که دستیابی آسان و سریع  به کتاب‌ها را میسر می‌سازد، استفاده شود. هم‌چنین امکانات آموزشی لازم را برای کتابداران فراهم نمودند و خیلی زود کتابخانه به صورت کامپیوتری و بر اساس نظام رده‌بندی کنگره طبقه‌بندی گردید. سرویس‌دهی حاضر بر پایه‌ی این روش صورت می‌پذیرد.

استاد به مسأله دسترسی مستقیم مراجعان به منابع اهتمام وی‍‍‍‍ژه‌ای داشتند و ایجاد محدودیت در این مقوله را نمی‌پسندیدند. لذا نظام قفسه باز را که گشت و گذار در میان کتاب‌ها و دستیابی آسان به منابع و تورق کتاب‌ها را میسر می‌ساخت، مورد توجه قرار دادند. هم اکنون کتابخانه بر اساس این نظام خدمات خود را ارایه می‌نماید.

از بهترین و شاید حساس‌ترین وظایف یک کتابخانه، انتخاب کتاب است. شناخت دقیق نیازهای مراجعان است که می‌تواند مجموعه‌ای ارزشمند به وجود آورد. استاد با توجه به این مهم همیشه بر خرید کتاب نظارت مستقیم داشتند و به مسؤول کتابخانه توصیه می‌کردند که در انتخاب کتاب دقت فراوانی داشته باشد و علاوه بر عنوان و نام نویسنده، محتوا، سبک و سطح نگارش آن را در نظر بگیرند. بسیاری از کتاب ها را خود شخصاً انتخاب می‌نمودند و بیشتر به منابع قرآنی و تفسیری توجه نشان می‌دادند، گرچه منابع دیگر را نیز از نظر دور نداشتند. به طور مستمر کتاب‌های نفیس و ارزشمند خود را به کتابخانه اهدا می‌کردند. براساس آمارهای موجود بیشترین کتاب‌های اهدایی از آن ایشان بوده است.

ایشان با نیازسنجی بجا و شایسته خود ضرورت برخورداری کتابخانه از منابع اطلاعاتی دیگر را احساس نمودند. لذا شرایطی فراهم کردند تا طلاب بتوانند از نرم‌افزارهای علوم اسلامی، مطبوعات روز و نرم‌افزارهای کتابشناسی استفاده نمایند. بخش نرم‌افزاری کتابخانه مرهون لطف فراوان ایشان است.

بخش زیادی از بن‌های کتاب که به ایشان اهدا می‌شد به کتابخانه می‌بخشیدند. و از آن جا که دقت فراوانی به مصرف وجوه شرعی داشتند ترجیح می‌دادند با آن‌ها کتاب خریداری شود.

از کتابخانه شخصی خود در منزل که یک اتاق را به آن اختصاص داده بودند، به افراد حتی به کودکان کتاب امانت می‌دادند اما سفارش می‌کردند که حتما کتاب را برگردانند.      

هر زمان که وارد کتابخانه می‌شدند، شادابی و نشاط خاصی در چهره‌شان نمودار بود. گاه خطاب به کتابداران می‌گفتند: «وارد بوستان شدم و قدم زدن در بوستان کتابخانه از قدم زدن در باغ گل برایم لذتبخش‌تر است.»

 




راهنمای استفاده از سرویس امانت در نرم‌افزار تحت وب سیمرغ

1- با وارد کردن نشانی www.narjeslib.com وارد صفحه‌ی اول نرم‌افزار می‌شویم. از قسمت سرویس‌های امانت بر روی کلمه‌ی ورود کلیک می‌کنیم.

2- در قسمت‌های مربوطه شماره‌ی عضویت و کلمه‌ی عبور (همان شماره‌ی عضویت) را وارد نموده، بر روی گزینه‌ی اتصال کلیک می‌کنیم.

3- کارت عضویت شما مشابه شکل ذیل باز می‌شود. حال می‌توانید ضمن مشاهده‌ی کتب در دست امانت و اعتبار مالی خود، از امکان تمدید و رزرو کتاب استفاده کنید. (توجه داشته‌ باشید تمدید کتاب تنها یک‌بار و در صورت عدم رزرو کتاب توسط شخص دیگر و عدم تاخیر امکان‌پذیر است.)

به عنوان مثال در شکل فوق امکان تمدید کتاب‌های در دست امانت عضو وجود دارد و کتاب "تحلیل زبان قرآن و روش‌شناسی فهم آن" مطابق مراحل ذیل قابل تمدید است.

4-  از قسمت وضعیت عضو شما قادر خواهید بود در صورت لزوم، تغییرات نشانی خود را اعمال کنید. همچنین کلمه‌ی عبور خود را تغییر دهید.

توجه: پس از اتمام کار خود قبل از بستن پنجره، با زدن "قطع اتصال کاربر امانت" از صفحه‌ی شخصی خود خارج شوید.

راهنمای جستجو در منابع کتابشناختی نرم‌افزار تحت وب سیمرغ

 1- پس از ورود به صفحه‌ی اصلی نرم‌افزار برای جستجو در منابع فارسی از قسمت میهمانان، منابع فارسی را انتخاب می‌نماییم.


 2- اولین صفحه‌ای که باز می‌شود به شما امکان جستجوی ساده را می‌دهد. در این صفحه شما می‌توانید علاوه بر جستجو در هر یک از اطلاعات کتابشناختی منابع مثل نویسنده، عنوان، موضوع و...، مراکز اطلاع‌رسانی قابل جستجو، نوع منبع (از نظر کتاب، مقاله و پایان‌نامه)، زبان اثر و تاریخ انتشار اثر را نیز تعیین کنید. همچنین از طریق این صفحه می‌توانید به صفحه‌ی جستجوی کامل و یا پیشرفته بروید و از امکانات بیشتری برای جستجوی دقیق‌تر استفاده نمایید.


صفحه‌ی جستجوی ساده



صفحه‌ی جستجوی کامل



صفحه‌ی جستجوی پیشرفته

در ذیل نحوه‌ی انجام جستجو را برای کتابی با عنوان «در قصر تنهایی» می‌توانید ملاحظه فرمایید.

 مثال: عنوان کتاب مورد جستجو: در قصر تنهایی

 الف- در صفحه‌ی جستجوی ساده در قسمت عبارت جستجو، عبارت مورد نظر را وارد می‌کنیم. در اینجا با توجه به اینکه عنوان را در اختیار داریم از قسمت مشخص شده در شکل، عنوان را انتخاب می‌نماییم. سپس بر روی انجام جستجو کلیک می‌نماییم.

ب- در صفحه‌ی نتایج جستجو بر روی کتابهای فارسی کلیک می‌نماییم. 

 ج- پس از مشاهده‌ی نتیجه‌ی جستجو برای آن‌که بدانیم کتاب موردنظر هم‌اکنون در کتابخانه موجود است یا خیر بر روی گزینه‌ی ملاحظه موجودی کلیک می‌نماییم. در اینجا با توجه به قسمت وضعیت، کتاب در امانت است. حال برای آن‌که بتوانیم کتاب را به اسم خود رزرو کنیم کافیست بر روی عبارت درخواست سند از سیستم امانت کلیک نماییم.

 د- پنجره‌ای مطابق شکل زیر باز می‌شود. با وارد کردن شماره‌ی عضویت و کلمه عبور خود (همان شماره‌ی عضویت) و زدن گزینه‌ی اتصال می‌توانید کتاب را به اسم خود رزرو نمایید.